Škola za ranu trudnoću kreće od 10-12 nedelje trudnoće

i teme su sledeće

1.
Razvoj trudnoće po trimestrima (ginekolog)
Sredom u 18:30

dr Marica Đuran, ginekolog-akušer

Trudnoća jeste "drugo stanje" žene, ali je važno da je i to prirodno stanje i ne sme se tretirati kao bolest. Razlog zašto postoji strah da se nešto ne poremeti, je pre svega instikt majke i brižnost koja je prirodna, ali i nedovoljno znanje i  često pogrešne informacije o očekivanim promenama.

Zbog toga smo odlučili da buduću majku upoznamo sa svim promenama sa kojima će se sresti, kako bi kroz trudnoću i porođaj prošla sa što manje briga i opterećenosti. Kroz predavnja bi stekla potrebna znanja i svakako da bi se i naglasilo šta je normalno, a šta nije i kada je potrebno zatražiti dodatnu pomoć, tj lečenje.

U školi za trudnice pojasnili bi:
Razvoj trudnoće po nedeljama (promene u telu žene i razvoj ploda)

Predavači:
dr Marica Đuran, ginekolog MediGroup.
2.
Nega kože trudnice (dermatolog)
Sredom u 18:30
dr Olga Osipov

dr Olga Osipov, dermatolog

Tokom trudnoće telo žene prolazi kroz različite promene, dolazi do oscilacija u nivou hormona i drugih supstanci odgovornih za stanje kože, kose, noktiju. Neke dermatoze, kožne bolesti, mogu se pogoršavati. Pojedini lekovi, kao i kremovi, losioni ukoliko se resorbuju, mogu imati štetan uticaj na plod i zato se ne koriste. Iz tih razloga, dermatolog će trudnicu nabolje posavetovati o nezi, lečenju, eventualnim opasnostima i merama opreza.

Teme radionice:

  • Saveti o nezi lica i tela u trudnoći
  • Akne ili bubuljice
  • Strije
  • Nega suve kože lica i tela
  • Pojačana pigmentacija
  • Zaštita od Sunca
  • Nega intimnih delova i korišćenje dezodoranasa
  • Nega noktiju i kose u trudnoći
  • Najčešća oboljenja kože vezana za trudnoću
Predavači:
dr Olga Osipov, dermatolog MediGroup Dom zdravlja Bulevar.
3.
Ishrana i fizička aktivnost trudnice
Sredom u 18:30

Zvezdana Ljubenković, nutricionista

Zvezdana Ljubenković je holistički nutricionista, autor detoks programa „Hidrolatima protiv toksina“. Nakon završenih studija na Visokoj medicinskoj školi za zanimanje Strukovni nutricionista-dijetetičar. Put je odveo u pravcu alternativne medicine. Školovanje je nadogradila na prestižnom „Kyiv Medical University of Ukrainian – Association of folk medicine“, gde je pored teorijskog praktičara informoterapije iz oblasti elektroakupunkturne dijagnostike, stekla i zvanje licenciranog edukatora ( PSI VECTOR DIACOR ).

U Beogradu je osnovala savetovalište HOLISTICNUTRI, gde klijentima pomaže da promene način ishrane u svrhu unapredjenja zdravlja, izgube višak kilograma, da uz podršku eteričnih ulja prihvate sebe i poboljšaju stil života.

Najveća Zvezdanina motivacija su zadovoljni klijenti koji su očuvali svoje telo, a uz to negovali i dušu, uz pomoć pravilne ishrane.

Aleksandra Vranešević

Kada ne postoji medicinsko opravdanje za mirovanje onda je fizička aktivnost u trudnoći i nakon porođaja preporučena.

“Svet mama” bi nudio aktivnosti poput joge i fitnesa, sa najvećim osloncem na “Mama Fit koncept” kao proverenim načinom efikasnog natalnog I postnatalnog oporavka. Sala za sport i rekreaciju bila bi korišćena i u svrhe psihofizičkih priprema trudnica za porođaj ali i za vežbice za najmlađe koje bi radili fizioterapeuti.

Predavači:
Zvezdana Ljubenković, nutricionista i
Aleksandra Vranešević, fitnes instructor, professor sporta, osnivač Mama Fit koncepta i kluba Svet Mama.
4.
Trudnoća i emocije (psiholog)
Sredom u 18:30
Predavači:
Milica Skočajić psiholog.