Programi aktivnosti u trudnoći i nakon porođaja

i teme su sledeće

1.
Joga za trudnice
Joga za trudnice
2.
Prenatalni fitnes
Prenatalni fitnes i ivezbe u trudnoci

Dobrobit vežbanja u trudnoći je ogromna. Vežbanjem možemo popraviti kako fizičke, tako i psihičke neprijatnosti koje trudnoća donosi. Poboljšaćemo rasploženje, umanjiti zabrinutost i nervozu, umanjiti bol i rasteretiti delove tela koji u trudnoći najviše trpe, unaprediti kvalitet sna, poboljšati rad organa za varenje, sprečiti trudnički dijabetes, kao i pojavu prekomerene težine, olakšati porođaj i, naposletku, brže se oporaviti.

TRUDNOLINA VEŽBALINA je fitnes program specijalno osmišljen za trudnice i bazira se na pažljivo odabranim vežbama koje imaju zadatak da eliminišu nuspojave koje donosi trudnoća, kao i da unaprede psiho-fizičku formu trudnice. Pravilno vežbanje i ishrana ključne su za dobru trudnoću. Svaki trimestar zahteva drugačiji program vežbi, zato je TRUDNOLINAVEŽBALINA tu da se prilagodi tebi i promenama kojima je izloženo tvoje telo. Trudnoća je pravo vreme da se pobrineš za svoje zdravlje. Naš zadatak je da te osnažimo i pripremimo za porođaj.

ŠTA TREBA DA ZNAM PRE POČETKA?

 • Kada početi?
  Sa vežbanjem možeš da počneš onog momenta kada ti lekar da odobrenje. Ukoliko osetiš nelagodnosti ili bolove obavezno o tome obavesti instruktorku koja će ti dati dalje instrukcije.
 • Važna napomena
  Ukoliko se u bilo kom periodu trudnoće ustanovi da je trudnoća rizična ili da postoje neke komplikacije, intenzitet vežbanja se obavezno smanjuje. U tom slučaju, svom lekaru obavezno napomeni da si vežbala i zatraži savet o dozvoljenom kretanju i fizičkim aktivnostima. Upoznaj svoje telo i saznaj više o vežbanju na samom početku trudnoće ali i tokom cele trudnoće.

POSTANI I TI MAMA FIT DAMA

 • Kako da se prijavim?
  Vrlo jednostavno - Zovi, piši, dođi :) Prati nas na društvenim mrežama i budi u toku sa akcijama i popustima. Iskoristi pogodnosti koje pripremamo!
 • Šta mi je potrebno od opreme?
  Udobna odeća koja te neće stiskati, adekvatan grudnjak i patike koje neće proklizati i čuvaju tvoje zglobove

  http://mamafit.rs/
3.
Online psihofizička priprema za porođaj
Psihofizicka priprema trudnica za porodjaj
Vezbe za porodjaj
Marija Puletić babica sa velikim iskustvom u porodilištu.
Marija Puletić babica sa velikim iskustvom u porodilištu.

Od marta meseca u naš program uvrstili smo i program psihofizičke pripreme za porođaj koji se odvija online preko Zoom aplikacije. Kako bi smo u vreme pandemije omogućili trudnicama da se nesmetano pripreme za porođaj uz stručnu podršku i pomoć babice pokrenuli smo ovaj vid edukacije koji je do sada pohađao veliki broj trudnica sa sjajnim iskustvima.

Ciklus obuhvata ukupno 8 predavanja u toku meseca a svaki čas traje 2h i obuhvata:

 • Lake prenatalne vežbe
 • Deo teorije kojim vas babica upoznaje sa svim detaljima koje porođaj nosi (znaci i predznaci porođaja, pripremanje torbe za porodilište, dokumentacija neophodna za prijem, faze porođaja, šta je klizma, šta su karlične mere, postporođajni oporavak itd.)
 • Vežbe disanja za savladavanje kontrakcija
 • Mišićnu relaksaciju


Program vodi Marija Puletić,
babica sa 15-ogodišnjim iskustvom u porodilištu.
3.
Psihofizička priprema

Poštovane trudnice, buduće majke, poštovani budući očevi, dobrodošli na edkuaciju koju smo kreirali vođeni vašim pitanjima. Pred vama je nova životna etapa i vi želite da saznate šta je to što vas očekuje: kako da budete najbolji sebi i novom životu koji ste vi stvorili.  Kada ste se odlučili za roditeljstvo, Vi ste unapredili svoj život i preuzeli na sebe odgovornost za najvažniji posao koji ćete uz sve ostale poslove raditi, ali ne usput i ne stihijski, za posao koji će trajati 24 sata i u kome se nikada ne odlazi u penziju. Prvi korak u tom najodgovornijem poslu jeste trudnoća: Vaše saznanje o tome da je priroda imala poverenja u Vas, Vaše prihvatanje trudnoće i dalja adaptacija Vašeg organizma i psihe na novonastale promene. Odlukom da rađate Vi ne doprinosite samo svojoj porodici, već čitavoj planeti. Vaš porođaj je planetarni događaj. Vaše dete je novi stanovnik naše planete.

Od postanka sveta do  danas istorija nas uči kako se i koliko način života menjao i kako se, i dalje, neprestano menja. Od revolucionarnog otkrića točka do odlaska čoveka na mesec, od klinastog pisma do kompjutera, zahuktava se i napreduje nauka, tehnika i tehologija i tome svakodnevno svedočimo. Ono što se nikada nije promenilo, niti će, to je stvaranje života. To je snaga ujedinjenih gena, to je ljubav bez koje je sve ostalo nemoguće. Način na koji se trudnoća odvija, mehanizam porođaja, dojenje i potreba za zaštitom, negom i odgajanjem naših potomaka, zauvek će ostati isti. Ljubav prema potomstvu je održala život na planeti. Poštovanje i zahvalnost prema životu jeste upravo rađanje. Ono što Vam želimo dati ovom edukacijom jeste da trudnoću provedete u miru i na porođaj pođete sa ponosom i samouvereno. Znanje stvara samopouzdanje.

U ovom trenutku našeg života mi imamo prednost u odnosu na daleke pretke jer su trudnoće kontrolisane od strane lekara, porođaji se odvijaju u porodilištima u uslovima u kojima se rukovodi znanjem i princima asepse i antisepse. Nije li već to razlog da budete spokojne kada krenete put porodilišta? Jeste i vi ste svesne toga. Ali to nas ne oslobađa lične odgovornosti za aktivno učešće u porođaju. Kada mislite o sebi u toj fazi života, kada razgovarate o porođaju, u koga imate najviše poverenja? Na koga se sa sigurnošću oslanjate? Sledi, naizgled, logičan odgovor – verujem, oslanjam se, odgovornost i poverenje dajem doktoru i babici. A da li verujete sebi? Imate li poverenja u sebe? Želite li o porođaju da razmišljate na taj način? Šta znači aktivno učešće u porođaju?

Sve što želite da znate o trudnoći i porođaju, sve što Vam je potrebno da se osećate sigurno u najvažnijim trenucima u životu, sada i ovde možete uzeti za sebe, za svoju porodicu. Naučićete kako da prepoznate početak porođaja i šta tada Vi treba da uradite. Saznaćete šta vas očekuje od prijema u porodilište do povratka kući. Naučićete sve o kontrakcijama – čemu služe i zašto su neophodne. Ponećete znanje o sva četiri porođajna doba i o tome da u svakom od njih Vi imate zadatke koje ćete samostalno rešavati. Spoznaćete važnost saradnje sa svojim lekarom i babicom, shvatićete da vi niste pasivni posmatrač, već aktivni učesnik. Umećete da prepoznate sve promene kroz koje prolazite iz faze u fazu porođaja.

Naučićete šta je to mišićna relaksacija, kako je postići, zašto je važna i neophodna ako želite primenjivati tehnike prvog i drugog tipa disanja. Radićete na poboljšanju plućnog kapaciteta koji će vam omogućiti pravilno i kvalitetno napinjanje kada nastupi drugo porođajno doba.  

Deo edukacije namenjen je trudnicama koje će se porađati uz primenu epiduralne analgezije. Radićemo grupno ili individualno ako Vama to više prija. Edukacija podrazumeva da i Vaš partner bude informisan i predviđeno je da prva dva susreta i on bude prisutan. Ovu ideju dali su nam upravo muškarci koji ne žele da se osećaju izopšteno u periodu Vaše trudnoće. Pokazali su potrebu za saznanjem kroz šta ćete Vi proći kada odete na porođaj. Rado smo se odazvali njihovom pozivu!

Idealno je da na edukaciju o porođaju pođete u 29. nedelji trudnoće. Tada imate dovoljno vremena za usvajanje znanja koja su predviđena programom, koji se može prilagoditi i trudnicama koje se kasnije odlučuju za edukaciju. Takođe, i trudnice koje su pod terapijom zbog koje ne mogu učestvovati u fizičkoj pripremi za porođaj, mogu pohađati teorijski deo naše edukacije. Neophodno je da sve naše trudnice imaju pismenu saglasnost ginekologa za psihofizičku pripremu.

4.
Joga za mamu i bebu
5.
Vežbe za mamu i bebu, postporođajni oporavak
vezbe za mamu i bebu i postporodjajni oporavak

Ono što vam poslednje pada na pamet posle porođaja verovatno je vežbanje. Upadamo u zamku misleći da će to biti dodatno opterećenje za nas i da naše telo nije spremno. I nije, za pojedine vrste vežbanja! Ukoliko je porođaj protekao u redu, sa vežbanjem je moguće početi već nakon šest nedelja, uz odobrenje ginekologa. Nakon carskog reza ili drugih komplikacija, period oporavka je duži i sa vežbanjem se počinje nešto kasnije. U početku su dovoljne lagana šetnja, vežbe za karlično dno i duboke mišiće stomaka, kao i vežbice za rasterećenje donjeg dela leđa.

BEBIĆ TEGIĆ je fitnes program namenjen mamama koje žele da se, uz vežbanje sa svojim bebama, vrate u formu. Program je pažljivo osmišljen i čine ga četiri faze, kroz koje se poboljšava kondicija, jača i oblikuje celokupna muskulatura. Pored toga, vežbanje postepeno koriguje telesnu težinu, eliminiše stres, smanjuje mogućnost pojave i otklanja postporođajnu depresiju.

ŠTA TREBA DA ZNAM PRE POČETKA?

 • Kada početi?
  Sa vežbanjem možeš da počneš onog momenta kada ti lekar da odobrenje. To je uglavnom već nakon šest nedelja od porođaja. Ukoliko je u pitanju carski rez preporučuje se da sačekaš bar osam nedelja. U slučaju drugih komplikacija čeka se i duže. Ukoliko kreneš sa vežbanjem i osetiš nelagodnosti ili bolove obavezno o tome obavesti instruktorku koja će ti dati dalje instrukcije.
 • Važna napomena
  Pre nego što počneš sa vežbanjem možeš da jačaš karlično dno izvodeći Kegelove vežbe . Poželjno je da lekar proveri i stanje trbušnog zida, kako bi bila sigurna da nemaš abdominalnu dijastazu i da sa vežbanjem možeš da kreneš. Ukoliko se u bilo kom periodu oporavka ustanovi neka komplikacija, intenzitet vežbanja se obavezno smanjuje a vežbe se koriguju. U tom slučaju, svom lekaru obavezno napomeni da si vežbala i zatraži savet o dozvoljenom kretanju i fizičkim aktivnostima. Upoznaj svoje telo i saznaj više o vežbanju odmah nakon porođaja kao i tokom celog postporođajnog oporavka

POSTANI I TI MAMA FIT DAMA

 • Kako da se prijavim?
  Vrlo jednostavno - Zovi, piši, dođi :) Prati nas na društvenim mrežama i budi u toku sa akcijama i popustima. Iskoristi pogodnosti koje pripremamo!
 • Šta mi je potrebno od opreme?
  Udobna odeća koja te neće stiskati, adekvatan grudnjak i patike koje neće proklizati i čuvaju tvoje zglobove
 • Da li i beba dolazi prvi put?
  To je tvoj izbor! Ukoliko ćeš se bolje osećati ako dođeš prvi put sama - neka bude tako. Važno je da pre treninga bebu nahraniš, ukoliko dojiš.
 • Kako da pripremim bebu?
  Bebi nije potrebna nikakva priprema! Ovo bi trebalo da bude njeno prirodno i prijatno okruženje tako da ne treba da se brineš o tome kako će ona da se ponaša i da li će plakati, da li ćeš morati da promeniš pelenu ili će početi da puzi ka nečemu što joj je interesantno. Ponesi prostirku, vodu, cuclu ako koristite i neku omiljenu igračku. Na taj način će se osećati kao kod kuće, što i jeste naš cilj :)

  http://mamafit.rs/
6.
Baby gym
Tamara Dragovic

Jelena Despotović

Prvih 12 meseci detetovog života karakteriše intenzivan rast i razvoj. Razvoj deteta sledi određenu pravilnost u hronološkom pogledu, ali svako dete ima sopstveni tempo razvoja. Bez obzira na individualne razlike u postizanju ključnih položaja, važno je da se bebe razvijaju u okvirima normalnog razvoja. Važan je stalan napredak u celokupnom razvoju deteta. Poznavanje toka normalnog razvoja deteta omogućava pravovremeno uočavanje mogućih odstupanja, kao i pravovremeno traženje i pružanje pomoći, što je bitno za sreću i zdravlje deteta.

Neka deca samostalno sede sa šest meseci, hodaju sa deset meseci bez pridržavanja, a nisu ni puzala, dok neka deca puze sve do trinaest meseci iz opreza ili straha od pada. Sve ovo dešava se zbog neravnomernosti u razvoju. Značajno je i postojanje velikih individualnih razlika među decom. To se često označava kao princip jedinstvenosti, neponovljivosti svakog deteta. Deca su različita u svim oblastima mentalnog funkcionisanja, kao i u organizaciji motorike; jedna su veoma pokretna, druga usporena, jedna spretna, druga motorno nespretna.

Baby gym je program za podsticaj i stimulaciju psihomotornog razvoja deteta do godinu dana . Ovaj program čine aktivnosti primerene uzrastu deteta u cilju maksimalnog razvijanja i optimalizacije sposobnosti. To je program vežbi koji se koristi kao način podsticanja u radu sa decom koja nemaju konstatovane probleme.

Takođe se primenjuje i kod dece koja se razvijaju pod određenim rizikom. Ovaj program vežbi za stimulaciju psihofizičkih sposobnosti vodi računa o uskoj povezanosti motorike, saznajnog i govornog razvoja, čula i percepcije, emocija. Dete se preko pokreta upoznaje sa sopstvenim telom i sa sredinom koja ga okružuje, pa je zbog toga motorni razvoj u prvoj godini života bazičan za razvoj svih ostalih funkcija. Ovaj program se sastoji od stimulativnih i korektivnih vežbi, koje sprovodi fizioterapeut i koji vrši obuku roditelja za rad, igru i komunikaciju sa detetom u kućnim uslovima.

Program vodi Jelena Despotović, viši strukovni fizioterapeut, sa dugogodišnjim radnim iskustvom u oblasti psihomotornog razvoja zdrave dece i dece sa posebnim potrebama.
7.
Masaža za mamu i bebu
Tamara Dragovic

Tamara Dragović

Tamara Dragović je mama, umetnica, fotograf i instruktor međunarodne asocijacije za masažu beba IAIM i masažu dece MISP, uskoro Relax Kids trener.

Veruje u dodir, podršku, zahvalnost, umetnost. Njena je misija da podrži roditelje da se dodirom povežu sa svojim bebama i decom i tako im pruže osećaj sigurnosti kao kapital za ceo život.

8.
Radionica - masaža za mamu i bebu
Tamara Dragovic

Tamara Dragović

"Ljubav se prenosi dodirom"

Na ovoj radionici pričaćemo zašto je kontakt koža na kožu važan za bebe.
Kako da se povežete sa bebom, jer sigurnim povezivanjem pružate joj osećaj sigurnosti koji je za bebe jednako važan kao i hrana. Dobra povezanost sa roditeljima i osećaj sigurnosti za bebe je kapital za ceo život.

Zašto je važno da odgovarate na bebine potrebe i zašto se bebe ne mogu razmaziti. Pogledaćemo plakanje iz jednog drugog ugla i pričacu vam zašto je plakanje za bebu važno.

Pričaćemo o masaži beba i kako ona može biti vaš saveznik na putu roditeljstva. Pokazaću vam i masažu za ublažavanje grčića i gasova?

Masaza za bebe
9.
Muzička radionica Zvechkalica

Zvechkalica

http://zvechkalica.com‍

https://facebook.com/zvechkalica

https://www.instagram.com/zvechkalica/

Zvechkalica muzička radionica u školici SVET MAMA:

 • Bebe (0-1g) Sredom 10:00-10:45 (važno je doći 15 minuta ranije!)
 • Malci (2-4g) Petkom 19:00-19:45 (važno je doći 15 minuta ranije!)

Zvechkalica HOR  (za odrasle)

Zvechkalica muzička radionica:

Zvechkalica organizuje redovne muzičke radionice za bebe i decu, ispunjene pametnim i zabavnim muzičkim aktivnostima potkrepljenim naučnim istraživanjima i vođene od strane visoko kvalifikovanih muzičkih profesionalaca sa iskustvom u roditeljstvu i radu sa decom. U brižnoj i veseloj atmosferi telo i glavice se stimulišu, pune informacijama i mnogobrojnim doživljajima tako da se istovremeno podstiče ravoj kreativnost, inteligencije, motorike, govora, socijalizacije, emotivnih sposobnosti, ljubavi prema muzici, umetnosti i učenju, kroz dodatno međusobno povezivanje sa roditeljima i celom našom grupom. Svakog meseca imamo novu temu o kojoj učimo kroz nove pesmice i kompozicije. Časovi traju 45 minuta, a možete nam dolaziti jednom ili dva puta nedeljno, koliko god želite i možete i u kombinaciji lokacija i termina koji Vama odgovaraju! Dođite da zajedno rastemo pametno, kreativno i veselo! Čekamo Vas!

Zvechkalica HOR (za odrasle):

Evo prilike da konačno naučite sve dečije pesme i uspavanke uz veselo druženje sa ostalim kolegama u budućem ili trenutnom roditeljstvu i čuvanju mališana! Zvechkalica pokreće hor za sve odrasle koji vole i žele da pevaju bebama i deci. Bilo da ste trudnica, novo-pečeni roditelj, baka, deka, prabaka, pradeka, tetka, teča, stric, strina, ujak, ujna, dadilja ili najbolji prijatelj!

Nema audicije, niti obaveznog talenta, jer želimo da ceo svet shvati da uvek može i mora se da peva za bebe i malce. Proba hora traje 90 minuta (dvočas) i idealna je prilika za opuštanje i kreativnu zabavu, uz koristan rad na svom glasu i memoriji, kao i socijalizaciji sa drugim osobama u sličnom i slatkom roditeljsko-dadiljskom "sosu".

Javni nastupi hora biće najavljivani na društvenim mrežama i našem sajtu.